پیرامون سیستم عامل IOS

در اواسط سال 2007 بود که اولین نسخه از سیستم عامل iOS منتشر شد. آن زمان این سسیتم عامل نوپا از رقیبان خود چند قدم عقب تر بود. ویندوز موبایل، پالم، سیمبین و حتی بلک بری همگی سیستم عامل هایی بودند که در سال 2007 جای خود را در دنیای سیستم عامل های موبایل تثبیت کرده بودند. iOS 1.0 در آن زمان از 3G، سازوکار چند وظیفه ای ( Multitasking ) و نرم افزار های فرعی پشتیبانی نمی کرد، قابلیت کپی/پیست و الصاق انواع فایل ها به ایمیل در آن وجود نداشت، MMS و حتی تغییر عکس پس زمینه هم در آن یافت نمی شد و در واقع هم برای کاربران و هم برای توسعه دهندگان بسیار محدود بود.

اپل در آن زمان به جای تمرکز روی قابلیت های جدبد برای سیستم عامل های موبایل در آن زمان، به دنبال بیشترین سرعت و دقت برخی از قابلیت های رایج در سال 2007 بود. با این که ویژگی هایی در iOS 1.0 وجود داشت، اما سه ویژگی از بقیه مهم تر بودند:

هسته مرکزی رابط کاربری iOS : تا پیش از iOS، گوشی های هوشمند یا صفحه نمایش لمسی نداشتند یا اگر داشتند بسیار محدود بودند. اپل با آیفون صنعت گوشی های هوشمند را وارد عرصه جدید کرد و با حذف دکمه های فیزیکی، گوشی تمام لمسی را وارد دنیای گوشی ها کرد و با خلق کاربرد های ساده مثل زوم تصویر با دو انگشت یا دستور دهی به یک دستگاه فقط به وسیله انگشتان کاربر، یک سیستم عامل بسیار ساده و قابل فهم را آفرید که کاربر به راحتی با آن ارتباط برقرار می کرد.

مرورگر موبایل Safari : همه آن قابلیت های لمسی جدید به یک مرورگر برای iOS اضافه شده بودند. درست است که Safari اولین مرورگر برای موبایل نبود، و همانطور که می دانید از فلش هم پشتیبانی نمی کرد، اما این اولین مرورگری بود که بر خلاف دیگر مرورگر های موبایل های دیگر صفحات اینترنت را بدون هیچ مشکل و تغییری نمایش می داد. در واقع این اولین مرورگری بود که مثل یک مرورگر کامپیوتر عمل می کرد. در ضمن رابط لمسی به کار رفته در آن نیز، استفاده از این مرورگر را جذاب تر و راحت تر از دیگر مرورگر های موبایل می کرد.

تجربه موسیقی و فیلم به سبکی جدید : iOS 1.0 با نرم افزار های محدود خود، شما را وارد دنیای دیگری از موسیقی و فیلم می کرد. به لطف سخت افزار آیفون، این سیستم عامل، ذخیره تعداد زیادی از آهنگ و فیلم را برای کاربران ممکن ساخته بود. علاوه بر آن کاربران می توانستند در هر زمان و مکان، به موسیقی ها و فیلم های ذخیره شده خود دسترسی داشته باشند و با استفاده از رابط کاربری جذاب iOS، از گوش دادن به آهنگ ها یا تماشای فیلم ها لذت بیشتری ببرند.

iOS 1.0 علاوه بر ویژگی هایی که ذکر شد، قابلیت های دیگری هم داشت که به اختصار به آنها می پردازیم:

نقشه گوگل : سیستم نقشه گوگل که در آیفون بسیار کارآمدتر شده بود. با وجود صفحه نمایش لمسی آیفون و همینطور دستور دهی ساده در iOS، تجربه سیستم نقشه گوگل بیش از هر زمانی جذاب تر شده بود.

پیغامگیر بصری : این سیستم عامل اولین سیستم عاملی محسوب می شد که پیغامگیر بصری را ارائه می داد. پیغامگیر بصری بدین معنی است که شما می توانید پیغام های صوتی دریافتی خود را به صورت یک لیست روی صفحه نمایش گوشی خود ببینید و هر کدام را که خواستید انتخاب کنید و به آن پیغام گوش دهید. دیگر لازم نیست حتما همه پیغام ها را یک به یک گوش دهید و سپس به پیغام بعدی ارجاع داده شوید.

همگام سازی یا Sync با iTunes : یکی دیگر از ویژگی های مفیدی بود که باعث فراهم کردن راحتی هر چه بیشتر کاربران آیفون می شد. با این ویژگی کاربر می توانست اطلاعات خود را وارد گوشی خود کند. البته آن زمان این ویژگی به اندازه امروز پیشرفته و در عین حال ساده نبود.

صفحه کلید مجازی : این صفحه کلید هم یکی دیگر از ویژگی های iOS 1.0 بود. با اینکه تا پیش از آن صفحه کلید مجازی در برخی از گوشی ها وجود داشت، اما صفحه کلید مجازی iOS 1.0 اولین صفحه کلیدی بود که به طور هوشمند عمل می کرد و فقط در زمان نیاز به طور خودکار به نمایش در می آمد و زمانی که نیازی به صفحه کلید نبود، از تمام فضای صفحه نمایش برای نمایش اطلاعات استفاده می شد. همچنین هنگامی که صفحه کلید در حالت فعال بود، این صفحه کلید طوری طراحی شده بود که هم فضای مناسبی برای دیدن اطلاعات وجود داشت و هم فضای مناسبی برای دسترسی به صفحه کلید.

با همه این تفاسیر، محدودیت های زیاد iOS 1.0 باعث می شد که آیفون در آن زمان به سختی جزو گوشی های هوشمند به حساب بیاید.  از سوی دیگر iOS 1.0 فقط دارای یک ویژگی مولتی تسکینگ یا چند وظیفه ای بود آن هم اجرای موزیک ها در پس زمینه نرم افزار های دیگر بود. بدین معنی که کاربر می توانست آهنگ مورد علاقه خود را به اجرا در آورد و سپس از نرم افزار دیگری استفاده کند بی آنکه موزیک قطع شود. iOS 1.0 همچنین یک ویژگی دیگر هم داشت و آن اینکه فایل های مخصوص سیستم از دید کاربر پنهان بود. این ویژگی باعث می شد تا پیچیدگی سیستم عامل کمتر شود و کاربر راحت تر از آن استفاده کند. آخرین کارایی ای که اپل برای سیستم عامل نوپای خود فراهم آورده بود Springboard یا همان صفحه اصلی بود که کاربر با فشار دادن تنها دکمه فیزیکی آیفون، یعنی همان دکمه خانه، از هر جایی به این صفحه ارجاع داده می شد. البته این کارایی هم محدودیت های بسیاری داشت. به عنوان مثال کاربر نمی تواست تصویر پس زمینه آن را تغییر دهد یا حتی قادر نبود آیکون های موجود در صفحه را جا به جا کند.

همانطور که گفته شد این iOS در کنار ویژگی های جالب خود، محدودیت ها و ناتوانی های بسیاری داشت. این سیستم عامل هنوز راهی بسیار طولانی در پیش داشت.

به روز رسانی های iOS 1 :

iOS 1.1.1 :

تاریخ انتشار : 2007 / 9

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : فروشگاه موسیقی اینترنتی iTunes – پشتیبانی از آیپاد تاچ نسل اول

سه ماه پس از انتشار اولین نسل از آیفون ها، اپل با معرفی iOS 1.1.1 اولین به روز رسانی گسترده خود برای سیستم عامل iOS را منتشر کرد. این به روز رسانی از جهات مختلفی مورد توجه قرار گرفت یکی از این جهات، انتشار همزمان آن با نسل اول آیپاد تاچ بود. جنبه دیگر این بود که به کاربران نشان داد که اپل همزمان با انتشار یک آیدیوایس جدید، یک نسخه جدید از سیستم عامل خود را نیز منتشر می کند که از ویژگی های دستگاه جدید پشتیبانی می کند.

مهم ترین ویژگی جدید در iOS 1.1.1 اضافه شدن فروشگاه موسیقی اینترنتی iTunes بود. این ویژگی باعث می شد تا کاربران آهنگ های مورد علاقه خود را مستقیما از روی آیفون خود و فقط از طریق شبکه Wi-Fi خریداری کنند. این به روز رسانی همچنین پشتیبانی از خروجی تلویزیون را اضافه نمود. کاربر همچنین می توانست تعیین کند با دوبار فشار دادن دکمه خانه، دستگاه چه دستوری را اجرا کند. می توان گفت این نقطه آغازین دستور دهی از طریق دکمه ها در iOS بود.

iOS 1.1.3 :

تاریخ انتشار : 2008 / 1

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : بهبود قابلیت تشخیص موقعیت – اضافه شدن وب گیره ها ( Web Clips ) به صفحه های خانگی – امکان باز چینش آیکون های صفحه خانگی – صفحه کلید چند لمسی

iOS 1.1.3 هم امکان باز چینش آیکون های صفحه خانگی را فراهم کرد و هم اضافه کردن صفحات وب به صفحات خانگی را ممکن ساخت. اپل صفحات وب اضافه شده به صفحات خانگی به عنوان میانبر را وب گیره یا همان Web Clip نامید. از سوی دیگر قابلیت تشخیص موقعیت تا حد زیادی بهبود یافت و در نرم افزار Maps، موقعیت کاربر با دقت و سرعت بیشتری تشخیص داده می شد. اضافه شدن قابلیت تایپ چند لمسی به صفحه کلید هم باعث شد تا سرعت تایپ کردن تا حد زیادی بالاتر رود.

iOS 2.0 : نرم افزار ها

تاریخ انتشار : 2008 / 7

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 3G – آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : نرم افزار های فرعی – اپ استور – پشتیبانی از Microsoft Exchange – MobileMe – قابلیت جست و جو در میان لیست ارتباطات ( Contacts )

بالاخره در جولای سال 2008 انتظارها به پایان رسید و اپل اپ استور را معرفی نمود. اضافه شدن نرم افزار های فرعی چیزی فراتر از آن بود که انتظار می رفت:

اپ استور : دسترسی به اپ استور هم از طریق خود دستگاه ( آیدیوایس ) ممکن بود و هم از طریق نرم افزار iTunes در کامپیوتر ها. این فروشگاه نرم افزاری که فقط برای iOS ساخته شده بود، به کاربر اجازه می داد برای اولین بار از نرم افزار های فرعی استفاده کند. منظور از نرم افزار های فرعی، نرم افزار هایی است که شرکت ها یا افرادی غیر از شرکت اپل آن نرم افزار ها را برای دستگاه های اپل طراحی کرده اند. این نرم افزار ها شامل دسته های مختلفی مثل بازی ها یا نرم افزار های کاربردی می شد. نرم افزار های اپ استور در ابتدا آنچنان زیاد نبودند اما روز به روز به تعداد آنها افزوده می شد. کاربران می توانستند با همان حساب کاربری خود که برای خرید آهنگ ها از فروشگاه موسیقی iTunes برای خود ساخته بودند، نرم افزار ها را از اپ استور خریداری و دانلود کنند که این مسئله باعث می شد دانلود نرم افزار های فرعی برای کاربران بسیار ساده شود. اپل در عین حال به فکر توسعه دهندگان خود هم بود و با انتشار iOS SDK کار ساخت نرم افزار را برای توسعه دهندگان آسان ساخت.

iOS SDK : اپل با تهیه یک مجموعه ابزار برای توسعه دهندگان، به آنان اجازه داد تا بتوانند نرم افزار های خود را برای دستگاه های اپل خلق کنند. البته در این میان، توسعه دندگان باید قوائدی را هم باید رعایت می کردند. این قوائد را اپل به وجود آورده بود تا بتواند محتوای نرم افزار ها را تحت یک چهارچوب خاص تحت بررسی قرار دهد و از ورود نرم افزار های دارای محتوای غیر اخلاقی یا مشکل ساز جلوگیری نماید.

پشتیبانی از Microsoft Exchange : اپل در iOS 2.0 بالاخره برخی از ویژگی های رایج در دیگر سیستم عامل ها را وارد سیستم عامل iOS کرد. یکی از مهم ترین آنها پشتیبانی از Microsoft Exchange برای ارسال ( Push ) ایمیل ها، رخداد های تقویم و ارتباطات ( Contacts ) بود. یکی دیگر از ویژگی های مفیدی که در این iOS اضافه شده بود، امکان جست و جو در میان ارتباطات بود ( قبل از آن باید حتما صفحه را بالا یا پایین می بردید تا به شخص مورد نظر خود در لیست ارتباطات دست می یافتید و امکان جست و جو میان اسامی موجود در این لیست وجود نداشت. با اضافه شده این امکان، کاربر می توانست نام فرد مورد نظر خود را تایپ کند تا به اطلاعات آن شخص دسترسی پیدا کند. )

سرویس MobileMe : اپل با این نسخه از سیستم عامل خود، از سرویس ابری اختصاصی خود نیز پرده برداری کرد. از این سرویس ابری که MobileMe نام داشت برای همگام سازی ایمیل ها، رخداد های تقویم و همین طور ارتباطات استفاده می شد. البته این سرویس هیچ وقت مورد استقبال قرار نگرفت.


iOS 2.0 همزمان با انتشار آیفون 3G منتشر گردید و طبعا از این آیفون نیز پشتیبانی می کرد و دارای ویژگی هایی هم بود که در آیفون 3G وجود داشت، مثل پشتیبانی از شبکه 3G.

به روز رسانی های iOS 2 :

iOS 2.1 :

تاریخ انتشار : 2008 / 9

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 3G – آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل دوم – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : بهبود طول عمر باطری و سرعت سیستم عامل – iTunes Genius playlists – رفع مشکل قطع ارتباط ( Dropped Call )

iOS 2.0 سیستم عامل کاملی نبود و مشکلات فراوانی داشت. iOS 2.1 که در سپتامبر سال 2008 معرفی شد، تقریبا تمام این مشکلات را رفع نمود. به عنوان مثال طول عمر باطری در iOS 2.0 بسیار پایین بود، سرعت سیستم عامل تقریبا کند بود و مشکل بزرگتر این که پیش از آن که کاربر بخواهد تماس تلفنی خود را قطع کند، ارتباط خود به خود قطع می شد. این مشکل، قطع ارتباط یا Dropped Call نام دارد. اما خوشبختانه iOS 2.1 تمامی این مشکلات را از بین برد و از سوی دیگر، سرعت همگام سازی با iTunes را هم افزایش داد. یکی از ویژگی های جدیدی که همزمان با ورود iOS 2.1 و همین طور iTunes 8 به iTunes اضافه شد، قابلیت iTunes Genius playlists بود. این قابلیت بدین منظور بود که نرم افزار iTunes با توجه به آهنگ هایی که کاربر در دستگاه خود دارد، آهنگ هایی را به کاربر پیشنهاد می داد که شبیه آهنگ های مورد علاقه کاربر بودند. در واقع با این روش، کاربر می توانست با گروه ها و آهنگ هایی آشنا شود که شبیه گروه ها و آهنگ های مورد علاقه اش بودند.

iOS 2.2 :

تاریخ انتشار : 2008 / 11

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 3G – آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل دوم – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی های : نمای خیابان در سرویس نقشه گوگل – دانلود پادکست ها

در iOS 2.2 که در نوامبر سال 2008 منتشر شد، مهم ترین به روز رسانی در قسمت سرویس نقشه های گوگل یا همان Maps بود. در این نسخه از iOS امکان مشاهده نقشه ها تا نمای خیابان ها ( Street view )، مسیر پیاده و مسیر وسایل نقلیه عمومی برای طی کردن مسیر بین مبدا تا مقصد به سرویس نقشه ها اضافه گردید. دیگر ویژگی قابل توجه، امکان دانلود پادکست ها بود. ( پادکست یا پادپخش انتشار مجموعه ای از پرونده های رسانه دیجیتال است که توسط کاربران معمولا بر روی یک پخش کننده موسیقی دیجیتال قابل دریافت و پخش است. ) از iOS 2.2 به بعد کاربر می توانست بدون نیاز به اتصال دستگاه قابل حمل خود ( آیفون یا آیپاد تاچ ) به کامپیوتر یا مک، پادکست مورد نظر خود را روی خود دستگاه ( آیدیوایس ) دانلود کند.

iOS 3.0 : ویژگی ها

تاریخ انتشار : 2009 / 6

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 3GS – آیفون 3G – آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل دوم – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : کات، کپی و پیست – سیستم Voice Control – MMS – سیستم Spotlight Search – ارسال اطلاعیه ها ( Push Notifications ) – اشتراک گذاری اینترنت از طریق بلوتوث و USB – افزودن حالت افقی به صفحه کلید مجازی – سیستم Find My iPhone

iOS 3.0 در سال 2009 و همزمان با آیفون 3GS منتشر شد. این نسخه از سیستم عامل iOS شامل به روز رسانی ها و ویژگی های جدید کوچک و بزرگ زیادی می شد که در ادامه به آنها می پردازیم:

کات، کپی و پیست : اپل ویژگی انتخاب یک بخش از یک متن برای انجام دستوراتی مثل کات، کپی و پیست را با ویژگی بزرگنمایی متون ادغام کرد و کار را بسیار آسان ساخت. در واقع کاربر برای این که بتواند بخشی از متن را برای یکی از دستورات انتخاب کند باید انگشت خود را بر روی یک قسمت از متن نگه می داشت تا هم ذره بین برای بزرگنمایی متن نمایان شود و هم بخشی از متن برجسته شود. سپس کاربر می توانست با کشیدن انگشت خود بر روی متن از ذره بین استفاده کند، یا این که انگشت خود را از روی متن بر دارد و با کشیدن محدوده انتخابی لغاط متن، تمام متن مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس دستوراتی از قبیل کات، کپی و پیست را اجرا کند. هر چند این ویژگی کمی دیر به iOS افزوده شد، اما می توان این تاخیر را به خاطر وجود چنین روش مفیدی فراموش کرد. می توان حدس زد که اپل در این مدت بر روی انتخاب بهترین روش برای اجرای این دستورات فکر می کرده و این تاخیر به خاطر ارائه یک روش ساده و قابل اجرا بر روی صفحات لمسی بوده است.

سیستم Spotlight Search : پیدا کردن یک محتوای خاص در میان دیگر محتوای موجود در آیفون یا آیپاد تاچ، برای برخی ها تبدیل به یک مشکل بزرگ شده بود. این جا بود که سیستم Spotlight Search در iOS 3.0 به کمک این افراد آمد. کاربر می توانست با یکبار کشیدن صفحه خانه اصلی ( Homescreen (Mainاز سمت چپ به راست به صفحه Spotlight Search منتقل شود. در این صفحه کافی بود نام کامل یا حتی بخشی از نام محتوای مورد نظر در قسمت جست و جو تایپ شود تا با یک جست و جوی فوق العاده سریع در میان ایمیل ها، رخداد های تقویم، یادداشت ها ارتباطات ( Contacts ) و همین طور آهنگ ها، لیست کاملی از پرونده های با همان نام یا کلمه به کاربر نشان داده شود( البته جست و جو در میان دیگر بخش های آیدیوایس به وسیله Spotlight Search در نسخه های بعدی iOS اضافه گردید. ). اپل بالاخره ویژگی جست و جو در میان محتوای دستگاه را که در میان سیستم عامل های دیگر به یک ویژگی معمولی تبدیل شده بود را به دستگاه های خود اضافه نمود.

ارسال اطلاعیه ها برای نرم افزار های فرعی : این ویژگی باعث می شد تا کاربر در جریان آخرین تغییرات چه در نرم افزار های اصلی و چه در نرم افزار های فرعی قرار بگیرد، به این صورت که هر زمان تغییری در حالت یکی از نرم افزار ها به وجود می آمد ( به عنوان مثال یک ایمیل جدید دریافت می شد یا یکی از نرم افزار های فرعی اخطاری را ارسال می کرد ) یک پنجره بر روی صفحه نمایان می شد و کاربر را در جریان این تغییرات قرار می داد. البته این مساله باعث ایجاد مزاحمت برای کاربر می شد، به این دلیل که هر زمان این اطلاعیه ها بر روی صفحه نمایان می شد، کاربر نمی توانست در آن لحظه با دستگاه کار کند. فرض کنید کاربر در حال بازی کردن بود و یک اطلاعیه برایش ازسال می شد، در این حالت بازی متوقف می شد و تا زمانی که این اطلاعیه روی صفحه نمایان بود، امکان ادامه بازی وجود نداشت. این نوع از ارسال اطلاعیه ها در iOS را می توان نسل اول از نوع خود دانست.

MMS : یکی دیگر از قابلیت هایی که iOS 3.0 به دنیای iOS افزود، MMS بود که در آن زمان به یک امکان متداول در میان گوشی ها تبدیل شده بود. دیگر ویژگی های iOS 3.0 را می توان چاشنی های این سیستم عامل دانست، ویژگی هایی مثل ضبط ویدیویی، صفحه کلید لمسی در حالت افقی، نرم افزار ضبط صوت ( Voice Memo ) و اشتراک گذاری اینترنت از طریق بلوتوث یا USB.

Voice Control: این ویژگی هم با این iOS پا به عرصه وجود نهاد. Voice Control در واقع سرویسی بود که کاربر می توانست به وسیله آن دستورات صوتی محدودی را به دستگاه خود بدهد، دستوراتی از قبیل پخش یا توقف یک آهنگ خاص یا تماس با یکی از افراد موجود در لیست ارتباطات ( Contacts ) به وسیله صدا زدن نام او در آیفون ( Voice Dialing ). یکی از نکات مثبت Voice Control این بود که از بیشتر زبان های دنیا پشتیبانی می کرد.


البته ویژگی های iOS 3.0 به اینجا ختم نمی شود و ذکر موارد زیر هم خالی از لطف نیست:

• قابلیت لمس صفحه برای افزایش تمرکز دوربین به نقطه ای خاص در نزم افزار دوربین ( Tap-to-Focus ).
• قابلیت خرید و دانلود نمایش های تلویزیونی، فیلم ها و کتاب ها از فروشگاه iTunes به طور مستقیم از طریق آیدیوایس ( آیفون، آیپاد تاچ و… ).
• قابلیت کنترل والدین ( Parental Controls ) برای محدود سازی ویژگی های آیدیواس.
• قابلیت Find My iPhone برای پیدا کردن آیدیوایس بر روی نقشه هنگامی که آیدیوایس گم می شود.
• گسترش ساز و کار کسب درآمد از طریق افزودن شیوه های خرید درون نرم افزاری ( in-app purchases ) و خرید اشتراک ها ( Subscriptions ).
• پشتیبانی از بلوتوث و لوازم جانبی متصل شونده به درگاه داک، و همچنین پشتیبانی از اتصال به شبکه های نظیر به نظیر ( Peer-to-Peer Connections ) (شبکه نظیر به نظیر نام گونه ای از معماری شبکه های رایانه ای است. در این نوع شبکه، رایانه های خادم و مشتری هر دو در یک سطح کار می کنند، به این مفهوم که هر رایانه می تواند از اطلاعات رایانه دیگر استفاده کرده یا به رایانه دیگر اطلاعات بفرستد. این نوع شبکه ساده ترین و سریعترین روش شبکه سازی می باشد که ابزار خاصی لازم ندارد. ).
• پشتیبانی از پخش موسیقی های ذخیره شده در آیدیوایس همزمان با اجرای نرم افزار های فرعی.
• نرم افزار قطب نما ( برای آیفون 3GS ).
• قابلیت پر کردن اتوماتیک فرم ها در Safari.
• افزودن تعداد زیادی رابط برنامه نویسی نرم افزار ( API ) به کیت توسعه نرم افزار ( SDK ) برای ارتقای قابلیت های آیفون

بعد از iOS 1 که پایه و اساس سیستم عامل iOS را به وجود آورد و iOS 2 که نرم افزار ها را به iOS افزود، iOS 3 ویژگی ها و توانایی های این سیستم عامل را افزایش داد. اپل مسیر مناسبی در ارتقا و پیشرفته تر کردن سیستم عامل iOS پیش گرفته بود و روز به روز موفق تر از پیش می شد. iOS دیگر توجه خیلی ها را به خود جلب کرده بود و چیزی به موفق شدنش باقی نمانده بود.

به روز رسانی های iOS 3 :

iOS 3.1 :

تاریخ انتشار : 2009 / 9

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 3GS – آیفون 3G – آیفون 2G – آیپاد تاچ نسل سوم – آیپاد تاچ نسل دوم – آیپاد تاچ نسل اول

ویژگی ها : افزودن قابلیت میکس هوشمند برای آهنگ ها ( Genius Mix ) – دانلود زنگ ( Ringtone ) های بیشتر – امکان قفل آیدیوایس از راه دور – امکان استفاده از Voice Control از طریق بلوتوث

سه ماه پس از iOS 3.0 اپل iOS 3.1 را منتشر کرد که شامل برخی ویژگی های جدید می شد:

Genius Mix : افزودن قابلیت سیستم میکس هوشمند آهنگ ها ( Genius mix ) به نرم افزار iTunes از ورژن 9 به بالا که این قابلیت با استفاده از سبک آهنگ های در دسترس کاربر، به صورت هوشمند و خودکار مجموعه هایی جداگانه می سازد و آهنگ هایی که بیشتر به هم مربوط هستند را پشت سر هم و بدون توقف پخش می کند.

دانلود زنگ گوشی : این ویژگی بیشتر جنبه فرعی داشت اما بسیاری از کاربران آیدیوایس از این که دستگاه آنها زنگ های زیادی برای انتخاب کردن ندارد احساس نا رضایتی می کردند. به هر حال هر کسی دوست دارد زنگ گوشی خود را بر اساس سلیقه شخصی خود از میان تعداد زیادی از زنگ ها انتخاب کند. اپل در این به روز رسانی به این نیاز کاربران خود نیز پاسخ داد و به آنها این امکان را داد تا زنگ دلخواه خود را انتخاب و دانلود کرده و از آن استفاده کنند.

امکان قفل آیدیوایس از راه دور : امکان جدیدی که به MobileMe در این نسخه از iOS اضافه شد، امکان قفل آیدیوایس از راه دور بود. از این پس اگر کسی گوشی خود را گم می کرد می توانست با این ویژگی، رمز قفل موجود بر روی آیدیوایس خود را عوض کند یا اگر رمزی بر روی دستگاه خود نگذاشته بود حالا می توانست از این راه رمز دلخواه خود را بر روی آیدیواس خود بگذارد تا از فاش شدن اطلاعات درون دستگاه جلوگیری کند.

امکان استفاده از Voice Control از طریق بلوتوث : قبلا راجع به سیستم Voice Control خواندیم، اما از این پس کاربران می توانستند از طریق دستگاه های دارای بلوتوث مثل هدست های مجهز به شبکه بلوتوث نیز از سیستم Voice Control استفاده کنند و دستورات دلخواه خود را به دستگاه بدهند.

iOS 3.1.3 که در فوریه سال 2010 منتشر شد، آخرین نسخه از سیستم عامل iOS بود که دستگاه های آیفون 2G و آیپاد تاچ نسل اول را تحت پوشش قرار می داد و برای این دو دستگاه از آن پس هیچ نسخه جدیدی از iOS منتشر نشد.

iOS 3.2 : آیپد وارد می شود

تاریخ انتشار : 2010 / 4

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیپد

ویژگی ها : پشتیبانی از صفحه نمایش آیپد – نمای جدید نرم افزار ها برای آیپد – موقعیت یابی بر اساس اطلاعات شرکت اپل – پشتیبانی از صفحه کلید بلوتوث – نرم افزار iBooks

طبق رسم همیشگی اپل که همزمان با انتشار یک دستگاه جدید نسخه جدیدی از iOS هم منتشر می شد، اینبار هم با متولد شدن آیپد، iOS 3.2 متولد شد. هدف اصلی این نسخه از iOS، همسان سازی رابط کاربری این سیستم عامل با صفحه نمایش بزرگ آیپد بود و در اصل این سیستم عامل فقط برای آبپد منتشر شد و آیفون و آیپاد را تحت پوشش قرار نمی داد. در ادامه به امکانات این نسخه از سیستم عامل iOS می پردازیم:

رابط کاربری جدید برای پشتیبانی از صفحه نمایش آیپد : هر کس آیپد را می دید، اولین چیزی که توجه اش را جلب می کرد، صفحه نمایش آن بود که نسبت به آیفون و آیپاد تاچ بزرگتر بود. اپل باید رابط کاربری سیستم عامل خود را به گونه ای تغییر می داد که با این صفحه نمایش همخوانی داشته باشد، بنابراین تصمیم گرفت برخی از بخش های آن را دچار تغییر و تحولاتی کند. یکی از مهم ترین تغییرات به وجود آوردن لیست های حاشیه ای ( Sidebar list ) بود. تقریبا اکثر نرم افزار ها در iOS دارای یک لیست می باشند که کاربر در آیفون و آپاد تاچ به وسیله لمس یک گزینه از یک صفحه محتوا به لیست انتخاب محتوای مورد نظر منتقل شده و با انتخاب محتوای مورد نظر از این لیست وارد صفحه حاوی آن محتوا می شود. اما ماجرا در iOS 3.2 برای آیپد متفاوت بود. در آیپد این لیست محتوا به صورت یک لیست حاشیه در کنار صفحه ظاهر می شد و در این صورت کاربر می توانست در یک زمان هم محتوای صفحه ای که قبلا باز کرده بود را ببیند و هم لیست محتوا را با اندازه ای کوچکتر در گوشه تصویر مشاهده کند و محتوای مورد نظر را از لیست انتخاب کند. در حالت عمودی نیز چنین حالتی وجود داشت با این تفاوت که اینبار لیست حاشیه ای به صورت یک کادر بر روی صفحه باز شده قرار می گرفت. در واقع صفحه ای که از پیش باز شده بود در پشت زمینه و لیست بر روی زمینه و با اندازه ای کوچکتر نمایان می شد. در این صورت کاربر همچنان می توانست هم صفحه از پیش باز شده را ببیند و هم لیست را مورد بررسی قرار دهد ( مطابق عکس زیر ).

از سوی دیگر نرم افزار ها دچار تغییرات ظاهری هم شدند. به عنوان مثال نرم افزار Contacts یا لیست ارتباطات به شکل یک دفتزچه تلفن چرمی نمایش داده شد:

موقعیت یابی بر اساس اطلاعات شرکت اپل : برخی از نرم افزار های اصلی و حتی فرعی نیاز به این دارند که به موقعیت مکانی آیدیوایس دسترسی داشته باشند. تا پیش از این نسخه از iOS شرکت اپل از اطلاعات دیگر شرکت ها مثل گوگل برای یافتن موقعیت آیدیوایس کاربران خود استفاده می کرد. اما از iOS 3.2 به بعد این کار فقط از طریق اطلاعات مبتنی بر شرکت اپل صورت می گرفت.

پشتیبانی از صفحه کلید بلوتوث : در این iOS آیپد به وسیله بلوتوث از صفحه کلید های دارای این شبکه پشتیبانی می کرد. کاربر می توانست به وسیله یک صفحه کلید جداگانه که دارای شبکه بلوتوث بود، کار تایپ کردن بر روی آیپد را به وسیله این صفحه کلید انجام دهد.

نرم افزار iBooks : نرم افزاری برای خرید و دانلود کتاب های الکترونیکی با فرمت epub و خواندن آنها. کاربران همچنین می توانستند کتاب هایی با فرمت PDF را به این نرم افزار اضافه کنند و آنها را نیز با iBooks مطالعه کنند.

iOS 4.0 : چند وظیفه ای ( Multitasking )

تاریخ انتشار : 2010 / 6

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4 – آیفون 3GS – آیفون 3G – آیپاد تاچ نسل سوم – آیپاد تاچ نسل دوم

ویژگی ها : چند وظیفه ای – ایجاد پوشه در صفحه خانه – ارتباط ویدیویی به وسیله فیس تایم ( Face Time ) – متحد سازی صندوق های ایمیل – موضوع بندی ایمیل ها – پشتیبانی از صفحه نمایش رتینا

iOS 4.0 که در ژوئن سال 2010 همزمان با آیفون 4 منتشر شد فقط یک هدف را دنبال می کرد و آن هم افزودن قدرت به سیستم عامل iOS بود. توانایی چند وظیفه ای، پوشه سازی برای نرم افزار ها، اشتراک گذاری اینترنت بی سیم ( Wi-Fi ) ، تصحیح املای کلمات، سفارشی کردن Spotlight Search، متحد سازی صندوق های ایمیل و همچنین پشتیبانی از چندین حساب کاربری  Microsoft Exchange Server ( یکی از بزرگترین پروژه های مایکروسافت و بخشی از خط تولید Microsoft Server است که امکان دریافت، ارسال و مدیریت ایمیل ها، تماس ها و تقویم ها را فراهم می کند )، تمامی این امکانات در این نسخه به iOS اضافه شدند تا قدرت را به این سیستم عامل بیافزایند و آن را تبدیل به یک رقیب جدی و سرسخت برای دیگر سیستم عامل ها کنند.

سازوکار چند وظیفه ای : به طور قطع، مهم ترین ویژگی جدید در iOS 4.0 همان ویژگی چند وظیفه ای یا Multitasking بود، در حالی که iOS 4 ( و همچنین iOS 5 ) در واقع حالت چند وظیفه ای ” واقعی ” را ارائه نمی داد و هر برنامه ای نمی توانست در پس زمینه اجرا شود. در عوض، iOS 4 چند سرویس چند وظیفه ای را در اختیار برخی از انواع نرم افزار ها قرار داد که توسعه دهندگان می توانستند از آنها برای اجرا در پس زمینه استفاده کنند:

• نرم افزار های مجاز به استفاده از اطلاع رسانی محلی ( Local Notifications ) برای نمایش اخطار ها و هشدار ها در زمانی معین.
• نرم افزار های مجاز به استفاده از سازوکار تکمیل وظیفه برای تکمیل عملیات آپلود و چند وظیفه محدود دیگر در زمانی که کاربر از محیط نرم افزار خارج می شود.
• نرم افزار های مجاز به استفاده از سازوکار تثبیبت وضعیت برای ثابت نگه داشتن وضعیت نرم افزار پس از بازگشت مجدد کاربر به نرم افزار ( بعد از مراجعه مجدد به نرم افزار، کاربر با همان وضعیتی از نرم افزار رو به رو شود که قبلا با همان وضعیت از آن نرم افزار خارج شده بود. ).
• نرم افزار های پخش موسیقی برای پخش موسیقی در پس زمینه.
• نرم افزار های دارای سازوکار موقعیت یاب برای پیدا کردن موقعیت آیدیوایس حتی در زمانی که کاربر در محیط آن نرم افزار نیست.
• نرم افزار های مجاز به استفاده از سازوکار VoIP ( نوعی شبکه برای ارسال صدا از طریق شبکه های مبتنی بر IP مثل اینترنت ) برای برقرار نگه داشتن تماس در زمانی که کاربر از محیط نرم افزار خارج می شود.

توسعه دهندگان می بایست برای اینکه از این سرویس های چند وظیفه ای در نرم افزار هایی که از پیش تولید کرده اند بهره ببرند، نرم افزار های خود را به روز رسانی می کردند – که تعداد زیادی نیز همین کار را کردند – اما برخی از توسعه دهندگان و حتی کاربران این سوال به ذهنشان رسید که چرا اپل خدمات چندوظیفه ای بیشتری را در اختیار توسعه دهندگان خود قرار نداد ؟ اولین پاسخی که ممکن بود به ذهن هر کسی برسد این بود که اپل همواره تلاش دارد تا کاربران و توسعه دهندگان خود را درگیر محدودیت های خود کند. اما واقعیت مسئله این نبود، اپل می توانست دست توسعه دهندگان را برای سرویس های چندوظیفه ای بازتر بگذارد اما چنین کاری نکرد، یکی از دلالیل ایجاد چنین محدودیت هایی این بود که ممکن بود به دلیل استفاده بیش از حد از سرویس های مختلف چندوظیفه ای، باطری آیدیوایس به سرعت تمام شود، یا این که نرم افزار ها فضای زیادی از حافظه آیدیوایس را اشغال کنند. این مسئله ثابت می کرد که محدودیت های ایجاد شده توسط شرکت اپل برای سیستم عامل iOS، بی دلیل نیستند.

اپل دسترسی به نرم افزار هایی که در پس زمینه در حال اجرا بودند را بسیار آسان ساخته بود. تنها کافی بود که کاربر دوبار به طور مجدد دکمه خانه را فشار دهد تا در پایین تصویر به صورت یک نوار کوچک تمام این نرم افزار ها را به ترتیب ببیند و نرم افزار دلخواه را انتخاب و مجددا باز نماید. در این حالت نرم افزار با همان وضعیتی که پیش از خروج کاربر از محیط آن پیدا کرده بود اجرا می شد. از سوی دیگر کاربر می توانست با کشیدن این نوار به سمت راست و مراجعه به اولین صفحه از این نوار، بخش کنترل موسیقی آیدیوایس را مشاهده نماید و دستوراتی مثل پخش یا توقف آهنگ را اجرا نماید.

تماس تصویری یا Face Time : این نسخه از iOS همزمان با آیفون 4 منتشر شد و طبق رسم اپل باید از تمام ویژگی های سخت افزاری این آیفون نیز پشتیبانی می کرد. یکی از این ویژگی ها وجود یک دوربین در جلوی دستگاه بود که باعث شد اپل Face Time را خلق و با iOS 4.0 منتشر نماید. نرم افزار Face Time امکان برقراری تماس های تصویری را برقرار می ساخت. مثل بسیاری از دیگر ویژگی های iOS، برقراری تماس تصویری هم برای اولین بار نبود که در گوشی ها از آن استفاده می شد و قبل از اپل شرکت های دیگری هم بودند که این فناوری را وارد محصولات خود کرده بودند. اما فیس تایم به دلیل رابط کاربری جذاب و ساده خود بیشتر از نرم افزار های مشابه موجود در دستگاه های دیگر مورد توجه قرار گرفت. فیس تایم در ابتدا فقط بین آیفون ها ( آیفون 4 ) قابل استفاده بود اما بعد ها بین کامپیوتر های مک، آیپاد تاچ های نسل چهارم، آیفون 4S و هینطور آیپد های نسل دوم و سوم نیز ممکن شد.

پوشه ها : بالاخره اپل امکان ساخت پوشه ها را در iOS فراهم آورد. با این ویژگی کاربر می توانست با کشیدن آیکون های موجود در صفحات خانگی مختلف بر روی هم، پوشه هایی از نرم افزار ها بسازند. iOS به طور هوشمند و با توجه به دسته نرم افزار های موجود در پوشه، پوشه را نامگذاری می نمود اما کاربر می توانست نام دلخواه خود را هم بر روی پوشه ها بگذارد. با وجود پوشه ها تعداد نرم افزار هایی که بر روی صفحات خانگی قابل نمایش بودند افزایش یافت و از سوی دیگر محتوای مورد نظر آسان تر یافت می شد. در ضمن کاربران حالا می توانستند تصویر پس زمینه را هم تغییر دهند.

صفحه نمایش رتینا : از آنجایی که آیفون 4 دارای صفحه نمایش رتینا و پردازنده ای سریعتر و قوی تر بود، این نسخه از سیستم عامل هم از صفحه نمایش رتینا پشتیبانی می کرد. این ویژگی باعث می شد که هم کاربران از کار کردن با آیفون خود لذت بیشتری ببرند و هم توسعه دهندگان بهتر بتوانند توانایی ها و خلاقیت خود را استفاده کنند و نرم افزار های قدرتمندتر خلق کنند.

ویژگی های سودمند : این نسخه شامل ویژگی های سودند دیگری هم می شد. از این ویژگی ها می توان به : پشتیبانی از چند حساب کاربری Exchange، متحد سازی صندوق های ایمیل،  ساز و کار نظارت و تصحیح املای لغات، قابلیت جست و جو در میان پیامک ها و پشتیبانی از شبکه تبلیغاتی مخصوص شرکت اپل با نام iAd اشاره کرد.

به روز رسانی های iOS 4 : توسعه اکوسیستم

آنتن دهی : 

متاسفانه iOS 4.0 و همین طور آیفون 4 در ابتدا برای اپل چندان خوشایند نبودند. شرکت اپل هر روز گزارش های متعددی از کاربران خود دریافت می نمود مبنی بر این که آیفون آنها آنتن دهی خوبی ندارد. این کاربران مدعی بودند که آیکون آنتن دهی در بالای صفحه نمایش آیفون آنها خطوطی کمتر از حد معمول نشان می دهد.

iOS 4.0.1 ( و iOS 3.2.1 برای آیپد ) برای حل مشکل خطوط آنتن منتشر شد. با این به روز رسانی مشکل کاربران برطرف شد.

iOS 4.1 :

تاریخ انتشار : 2010 / 9

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4 – آیفون 3GS – آیفون 3G – آیپاد تاچ نسل چهارم – آیپاد تاچ نسل سوم – آیپاد تاچ نسل دوم

ویژگی ها : Game Center – امکان اجاره نمایش های تلویزیونی ( TV Rental ) – شبکه اجتماعی iTunes Ping – عکس برداری HDR

در این نسخه Game Center معرفی شد که یک شبکه اجتماعی برای بازی های iOS بود. در Game Center کاربر می توانست دوستان خود را دعوت کند تا به صورت مجازی با آنها سرگرم یک بازی شود، امتیازات خود در بازی ها را ثبت کند و به مقامی برسد و با دیگر بازیباز ها که دارای امتیازات زیاد هستند به رقابت بپردازد. اپل یک شبکه اجتماعی دیگر را هم در این نسخه معرفی نمود که آن را Ping نامید. در این شبکه کاربر می توانست از گروه موسیقی مورد علاقه خود طرفداری کند، گروه های مورد علاقه دوستان خود را پیدا کند و درباره موسیقی با دیگران به بحث و تبادل نظر بپردازد. امکان اجاره نمایش های تلویزیونی و عکس برداری HDR ( عکس برداری با دامنه دینامیک بالا ) نیز از دیگر ویژگی های این نسخه بودند.

iOS 4.2.1 : 

تاریخ انتشار : 2010 / 11

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4 – آیفون 3GS – آیفون 3G – آیپد – آیپاد تاچ نسل چهارم – آیپاد تاچ نسل سوم – آیپاد تاچ نسل دوم

ویژگی ها : افزودن ساز و کار چند وظیقه ای به آیپد – افزودن پوشه ها به آیپد – AirPlay – AirPrint

این نسخه قابلیت های چند وظیفه ای و پوشه ها را وارد آیپد کرد. با انتشار این نسخه شماره آخرین نسخه iOS عرضه شده برای تمام آیدیوایس ها یکسان شد ( تا پبش از شماره نسخه های آیپد متفاوت بود ) و تقریبا همه آیدیوایس ها از تمام امکانات iOS به طور یکسان بهره می بردند و دیگر یک ویژگی خاص برای یک آیدیوایس خاص وجود نداشت. اپل در این نسخه AirPlay و AirPrint را نیز معرفی نمود. AirPaly سرویسی بود که کاربر به وسیله آن آهنگ ها و ویدیوهای آیدیوایس خود را می توانست به وسیله دستگاهی به نام AppleTV از طریق شبکه بی سیم با کامپیوتر ها، تلویزیون های HD و بلندگو ها به اشتراک بگذارد. AirPrint هم این امکان را به کاربر می داد که به وسیله برخی از پرینتر ها محتوای دلخواه خود را به صورت مستقیم از آیدیواس پرینت بگیرد.

iOS 4.2.5 :

تاریخ انتشار : 2011 / 2

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4 Verizon

ویژگی ها : پشتیبانی از اپراتور Verizon – کانون شخصی ( Personal Hotspot ) ( فقط برای مدل CDMA )

iOS 4.3 :

تاریخ انتشار : 2011 / 3

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4 ( GSM ) – آیفون 3GS – آیپد – آیپد 2 – آیپاد تاچ نسل چهارم – آیپاد تاچ نسل سوم

ویژگی ها : کانون شخصی ( برای مدل GSM ) – افزودن AirPlay برای نرم افزار های فرعی – سرویس iTunes Home Sharing

iOS 4.2.5 برای پشتیبانی از اپراتور Verizon در آمریکا منتشر شد ( Verizon یک اپراتور پر قدرت در آمریکا است. ). اپل یک ماه بعد iOS 4.3 را منتشر کرد که کانون شخصی برای مدل GSM را نیز فعال می نمود ( Hotspot مسیر هدایت و دسترسی به اینترنت بی سیم است ) ( GSM یک شبکه سلولی برای برقرار ارتباط بین تلفن های همراه است. ). AirPlay برای نرم افزار های فرعی نیز در این نسخه فعال گردید. سرویس iTunes Home Sharing برای اشتراک گذاری محتوا بین کامپیوتر های خانگی نیز در این نسخه ارائه گردید.

iOS  5.0 : افزودن Siri و قابلیت های فراوان دیگر

تاریخ انتشار : 2011 / 10

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4S – آیفون 4 – آیفون 3GS – آیپد – آیپد 2 – آیپاد تاچ نسل چهارم – آیپاد تاچ نسل سوم

ویژگی ها : Siri – مرکز اطلاعیه ها ( Notification Center ) – سرویس PC-free – همگام سازی بی سیم با iTunes ( یا iTunes Wi-Fi Sync ) – نرم افزار iMessage – سرویس iCloud

iOS 5.0 یکی از بزرگترین و با عظمت ترین به روز رسانی ها در تاریخ iOS به شمار می رود. این نسخه که هم زمان با آیفون 4S منتشر شد، امکانات فراوانی را به این سیستم عامل افزود. با این نسخه، iOS وارد مرحله جدیدی از رقابت با دیگر سیستم عامل های موبایل شد، به گونه ای که باعث شد iOS به راحتی گوی سبقت را از رقبا برباید. با این که اشاره به تمام قابلیت اضافه شده در این نسخه آن هم به طور خلاصه کاری است بس دشوار، اما تلاش می شود نیم نگاهی داشته باشیم بر مهم ترین ویژگی های این نسخه :

Siri : یک منشی مجازی فوق العاده هوشمند برای آیفون 4S که توانایی های iOS را به رخ رقبا می کشید. Siri چیزی فراتر از یک نزم افزار تشخیص صدا بود. به وسیله این منشی مجازی کاربر می توانست هر سوالی که دارد به طور صوتی از او بپرسد و هر بار جواب هایی متفاوت و کاملا منطقی از او دریافت نماید. البته توضیح کامل توانایی های Siri از حوصله این بحث خارج است، فقط همین قدر توضیح بس است که با وجود این منشی کاربر احساس می کرد با یک انسان واقعی صحبت می کند. Siri در نسخه بتا به سر می برد و هنوز نسخه کامل آن عرضه نشده بود، اما با این حال توجه همه را به خود جلب نموده بود.

مرکز اطلاعیه ها : به وسیله مرکز اطلاعیه ها کاربر همیشه از آخرین تغییرات مثل ایمیل های ارسال شده، قرار ملاقات ها، رخداد های تقویم، اخطار های ساعت و… به راحتی با خبر می شد. هر اطلاعیه می توانست در زمان دریافت به صورت یک بنر ( Banner ) در بالای صفحه نمایش برای مدت کوتاهی نمایش داده شود تا کاربر آن را ببیند. وجود بنر ها باعث ایجاد توقف در عملیات کاربر نمی شد و او همچنان می توانست هر کاری که در آن زمان با آیدیوایس خود انجام می داد را ادامه دهد ( تا پیش از این در صورت نمایش یک اطلاعیه، عملیات حال حاضر کاربر متوقف می شد. ). از سوی دیگر کاربر می توانست هر زمان با کشیدن انگشتان خود از بالای صفحه نمایش به پایین، تمامی اطلاعیه های اخیر را در یک مکان مورد بازبینی قرار دهد.

نرم افزار iMessage : با این که پیش از این برای آیفون نرم افزاری برای ارسال پیامک وجود داشت اما اپل یک قدم به جلو پیش رفت و iMessage را معرفی نمود . این نرم افزار به کاربر این اجازه را می داد که از طریق اینترنت به صورت رایگان پیامک ارسال نماید. از آنجایی که این نرم افزار نیازی به خدمات اپراتور نداشت، بنابر این بر روی آیپاد تاچ و آیپد هم قابل استفاد بود. بنابراین از این پس کاربران همه آیدیوایس های دارای این نسخه از iOS ( یا بالاتر ) می توانستند به یکدیگر پیامک بفرستند یا از یکدیگر پیامک دریافت نمایند.

سرویس PC-free : یک قدم به جلو برای بی نیاز کردن آیدیوایس ها به کامپیوتر ها. از این پس برای فعال کردن آیدیوایس هیچ نیازی به کامپیوتر نبود. هر کاربر می توانست با اجرای چندین مرحله ساده بر روی آیدیوایس خود، آن را فعال نموده و از آن استفاده کند.

همگام سازی بی سیم با iTunes : باز هم یک قدم دیگر برای بی نیاز کردن آیدیوایس ها به کامپیوتر ها. با انجام چند مرحله ساده، کاربر می توانست به نرم افزار آیتونز بر روی کامپیوتر خود دستور دهد که بدون نیاز به اتصال آیدیوایس به کامپیوتر به وسیله سیم، آیتونز عملیات همگام سازی ( Sync ) را به صورت بی سیم و از طریق شبکه Wi-Fi انجام دهد.

به روز رسانی سیستم عامل با آیدیوایس : این ویژگی هم یک قدم دیگر به سمت بی نیاز کردن آیدیوایس ها به کامپیوتر ها بود. از این پس به روز رسانی سیستم عامل به صورت مستقیم از روی آیدیوایس صورت می گرفت و دیگر نیازی به اتصال آیدیوایس به کامپیوتر نبود.

سرویس iCloud : یک سرویس ابری که با استقبال بسیار خوبی رو به رو شد. این سرویس تمام محتوای موجود در آیدیوایس را بدون نیاز به هیچ کامپیوتری ذخیره می کرد و تغییرات ذخیره شده را به آیدیوایس ها و کامپیوتر های دیگر منتقل می نمود. در این صورت همه تغییرات ایجاد شده توسط کاربر به طور خودکار وارد دستگاه های دیگر او می شد. این سرویس جایگزین سرویس MobileMe شد.

ویژگی های دیگری هم وجود داشت که از میان آنها می توان به ادغام کامل iOS با تو*ییتر، امکان گرفتن عکس با دکمه های سخت افزاری تنظیم صدا، نرم افزار های Reminders ( برای یادآوری رخداد ها ) و Newsstand ( برای گرفتن اشتراک مجله ها و روزنامه ها و مطالعه الکترونیک آنها ) و اضافه شدن قابلیت Reader به Safari ( که باعث می شد صفحات وب ذخیره شوند یا به صورتی نمایش داده شوند که راحت تر خوانده شوند ) اشاره نمود. اضافه شدن صفحه کلید دو تکه ( برای تایپ راحت تر ) و نوار ها ( Tabs ) به Safari هم جزو تغییراتی بود که برای آیپد صورت گرفت.

مشکل بزرگ در iOS 5.0 کاهش طول عمر باطری بود که اپل با انتشار iOS 5.0.1 توانست تقریبا این مشکل را حل کند، با این که برخی از کاربران همچنان معتقد بودند طول عمر باطری آیدیوایس آنها کم است. از سوی دیگر Siri همچنان در نسخه بتا مانده بود و به نسخه اصلی نرسیده بود. اما با همه این تفاسیر iOS در حال پیش رفتن در مسیر بی نیاز کردن آیدیوایس ها به کامپیوتر ها بود. آیدیوایس ها دیگر در حال تبدیل شدن به یک کامپیوتر پیشرفته بودند.

iOS 6.0 : خداحافظی با سرویس نقشه گوگل

تاریخ انتشار : پاییز 2012

دستگاه های تحت پشتیبانی : آیفون 4S – آیفون 4 – آیفون 3GS – آیپد جدید ( نسل سوم ) – آیپد 2 – آیپاد تاچ نسل چهارم

ویژگی ها : سیستم نقشه اختصاصی اپل – پیشرفت Siri – ادغام کامل با Facebook – نرم افزار Passbook – افزودن نوار ها ( Tabs ) به iCloud – پیشرفت نرم افزار Mail – امکان برقراری تماس Face Time تحت شبکه سلولی

این نسخه در کنفرانس جهانی توسعه دهندگان اپل در 11 ژوئن سال 2012 معرفی شد. این نسخه هم مثل نسخه های دیگر چند قابلیت جدید را به iOS اضافه نمود که برخی از آنها قابل پیشبینی بود و برخی دیگر باعث شگفتی شد. اما قطعا تکان دهنده ترین تغییری که در این نسخه صورت گرفت، حذف سرویس نقشه گوگل از iOS و معرفی سرویس نقشه اختصاصی اپل بود:

نرم افزار Maps : از اولین نسخه iOS تا به امروز، اپل از سرویس نقشه گوگل برای نرم افزار Maps استفاده می کرد و این سرویس دیگر به یک سرویس بی رقیب تبدیل شده بود. اما با وجود رقابت شدید شرکت اپل با گوگل، اپل تصمیم گرفت با سرویس نقشه گوگل خداحافظی کند، برای همین شروع به ساخت سرویس نقشه اخصاصی خود نمود و حتی چند شرکت را در این راستا خریداری نمود ( مثل شرکت C3 Technologies در سال 2011 ). بالاخره اپل در iOS 6 از سرویس نقشه خود پرده برداری نمود. این سرویس دارای امکانات فوق العاده ای بود که در این میان می توان به ” آدرس دهی لحظه به لحظه ” ( turn-by-turn navigation) ( سیستم سخنگوی راهنمایی لحظه به لحظه برای رساندن شما به مقصد )، ” حالت پرواز سه بعدی ” ( 3D Flyover ) ( برای مشاهده مناطق از نمای بالا به صورت سه بعدی ) و از همه مهم تر ادغام کامل سرویس نقشه با Siri ( پرسیدن آدرس ها از Siri ) اشاره نمود.

پیشرفت Siri : اپل در این نسخه چند جنبه جدید به Siri اضافه نمود. از این پس Siri می توانست به سوالات مربوط به ورزش و نتیجه مسابقات پاسخ دهد و نتایج را اعلام کند، به نقد رستوران ها بپردازد، نرم افزار ها را فقط با دریافت نام آنها باز نماید، Status فیس*بوک یا تو*ییتر کاربر را به روز کند و… . اپل پا را از این هم فراتر گذاشته و با چند شرکت خودرو سازی وارد بحث شده است تا بتواند خودروهایی کاملا منطبق با سرویس Siri را تولید نماید. با این کار دیگر نیازی به در دست گرفتن گوشی در هنگام رانندگی نیست.

مرکز اطلاعیه ها : البته این ویژگی در iOS  معرفی گردید اما در این نسخه دچار تغییراتی شد. مهم تر از همه اضافه شدن امکان ” مزاحم نشوید ” ( Do Not Disturb ) بود که به کاربر این امکان را می دهد زنگ هشدار ها و اخطار ها را قطع نماید. یکی دیگر از امکانات اضافه شده آیکون های فیس*بوک و تو*ییتر به مرکز اطلاعیه ها بود که کاربر به وسیله آنها می توانست مستقیما از مرکز اطلاعیه ها Status های خود را به روز رسانی کند.

ادغام کامل با Face*book : همانطور که در  5 iOS  تو*ییتر با این سیستم عامل ادغام شد، در این نسخه هم نوبت به Face*book رسید. وجود فیس*بوک و تو*ییتر در مرکز اطلاعیه ها و همچنین همخوانی آنها با Siri، استفاده از این شبکه های اجتماعی را بیش از پیش جذاب تر نمود.

نرم افزار Passbook : نرم افزاری برای نگه داری کارت ها، کپن ها، قبض ها، بلیط ها و… . با این نرم افزار دیگر گم کردن کارت ها و بلیط ها کاری سختی می باشد.

اشتراک گذاری عکس ها : یک شبکه اجتماعی دیگر توسط اپل این بار مبتنی بر عکس ها. با این ویژگی، عکس ها با آیدیوایس های دیگران به اشتراک گذاشته می شود. با وجود این همه شبکه اجتماعی با موضوعات مختلف در iOS، دیگر همه چیز به راحتی به اشتراک گذاشته می شد.

پیشرفت iCloud با ذخیره نوار ها ( Tabs ) و لیست خواندنی ها ( Reading List ) : یک گام دیگر برای رقابت با گوگل. از این پس iCloud تمامی نوار های باز شده در Safari بر روی یکی از دستگاه ها را ذخیره می کرد و به دیگر دستگاه ها منتقل می نمود. این کار با لیست خواندنی ها هم انجام شد. بنابراین کاربر با باز کردن Safari روی یک دستگاه دیگر می توانست کار خود را از جایی که روی دستگاه قبلی رها کرده ادامه دهد. اپل با این کار در واقع با مرورگر گوگل کروم رقابت نمود.

Facetime از طریق شبکه سلولی : تا پیش از این فیس تایم فقط از طریق شبکه Wi-Fi انجام می شد، اما از این پس کاربران می توانستند به وسیله سیم کارت و از طریق شبکه سلولی در جایی که به اینترنت بی سیم دسترسی نداشتند هم تماس تصویری برقرار کنند.

آینده iOS چگونه رقم خواهد خورد ؟

از ابتدای این مقاله تا به این جا تمام نسخه های iOS را از اولین نسخه تا آخرین آن را مورد بررسی قرار دادیم. خواندیم که اپل چه طور توانست پله به پله این سیستم عامل را پیشرفته تر سازد. در زمان انتشار iOS 1 همه از خود می پرسیدند که آیا این سیستم عامل واقعا می تواند جزو سیستم عامل های گوشی های هوشمند به حساب بیاید یا خیر ؟ اما در زمان انتشار iOS 6 همگی این سوال در ذهنشان نقش بست که آیا این سیستم عامل می تواند آیدیوایس ها را تبدیل به یک کامپیوتر کامل نماید ؟

تغییر در ظاهر و هسته کلی iOS ، تغییر در مرکز اطلاعیه ها ، تغییر در قابلیت های Siri و هزاران هزار تغییر دیگر. همه این تغییرات ممکن است در iOS های بعدی صورت بگیرند. نظر شما چیست؟ به نظر شما iOS بعدی چه ویژگی هایی خواهد داشت؟

منبع : applestan.com

نظرات 1 + ارسال نظر
غفاری سه‌شنبه 7 مهر 1394 ساعت 13:36

آقای مرآت!!!! سلام. براتون ایمیل فرستادم. به میلتون سر بزنید

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد