تاریخچه شرکت APPLE


شرکت Apple در ۱ آوریل ۱۹۷۶ توسط استیو جابز، استیو وازنیاک و رانلد وین با هدف ساخت و فروش کامپیوترهای شخصی تاسیس شد. نام شرکت در ۳ ژانویه ۱۹۷۶ به Apple Computer, Inc تغییر یافت و سسپس در ۶ ژانویه ۲۰۰۷ دوباره دستخوش تغییر شد و از آن زمان تاکنون Apple Inc است. تغییر آخر برای انعکاس تمرکز شرکت بر بازار محصولات مصرفی الکترونیکی -نه فقط کامپیوتر- بود.

اپل اکنون یک شرکت بین المللی امریکایی است که به دیزاین و فروش محصولات مصرفی الکترونیکی، نرم افزارهای کامپیوتری، و کامپیوترهای شخصی می پردازد. این شرکت بیش از همه به خاطر محصولات سخت افزاری اش از جمله کامپیوترهای خانواده Mac، پخش کننده های موسیقی iPod، تلفن های هوشمند iPhone، و تبلت های iPad و iPad Mini مشهور است. از دیگر محصولات آن می توان به Apple TV، سیستم عامل دسکتاپ OS X، سیستم عامل موبایل iOS، مجموعه نرم افزارهای iLife و iWork اشاره کرد.

اپل در کنار محصولات فوق سرویس های اینترنتی نیز ارائه می کند؛ این شرکت در قالب فروشگاه آنلاین iTunes به توزیع انواع محتوا (موسیقی، فیلم، مجموعه های تلویزیونی، کتاب، پادکست و غیره)، و توزیع برنامه های کاربردی برای دو سیستم عامل OS X و iOS می پردازد. فروشگاه آیتونز لقب بزرگترین خرده فروش موسیقی دنیا را یدک می کشد.

اپل که مقر آن در کوپرتینوی کالیفرنیا واقع شده، در حال حاضر بیش از ۴۰۰ خرده فروشی شهری (Apple Store) در بیش از ۴۰ کشور دارد.

تعداد کارمندان آن (تمام وقت و پاره وقت) در سرتاسر دنیا ۸۰ هزار نفر است. در سال ۲۰۱۳ درآمدی بالغ بر ۱۷۰ میلیارد دلار کسب کرده و مجموع دارایی های آن بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار (۱۲۳ میلیارد دلار نقد) است. با مجموع ارزشی در حدود ۴۷۰ میلیارد دلار، اپل باارزش ترین شرکت دنیا است و بارها از سوی مراجع مختلف به عنوان ستودنی ترین شرکت حال حاضر دنیا معرفی شده.

اپل به خاطر برقرار کردن رابطه ای نزدیک و احساسی با مشتریان خود، در صنعت محصولات مصرفی الکترونیکی متمایز شده. به طوری که علاقه و وفاداری مشتریان این شرکت به بند اپل (به خصوص در ایالات متحده) بسیار چشمگیر است. بسیاری افراد نقش استیو جابز در شکل دادن به این فرهنگ مشتری مداری از طریق تاسیس فروشگاه های فیزیکی اپل، و نیز پشتیبانی مناسب از مشتریان را برجسته می دانند.

فرهنگ شرکتی

اپل از ابتدا در مقابل رقبایی نظیر IBM با فرهنگ شرکتی خشک، منظم و مقرراتی شان ایستاد که این را باید مرهون اخلاق غیررسمی موسس آن استیو جابز دانست. او برای فرهنگ رسمی و خشک ارزشی قائل نبود و گاه حتی بدون کفش در شرکت راه می رفت. حتی زمانی که اپل در فهرست ۵۰۰ شرکت برتر Fortune قرار گرفت.

اپل که در برهه ای بدون استیو جابز در نزدیکی ورشکستگی تجاری قرار گرفته بود پس از بازگشت او و دمیده شدن روحی تازه، از قعر صنعت کامپیوتر تا قله آن صعود کرد. دلیل این پیشرفت چشمگیر را در چند عامل می توان یافت. تمرکز بر تعداد کمی از محصولات، تمرکز بر دیزاین متفاوت محصولات، تمرکز بر سادگی و کاربرپسند بودن سیستم عامل و نرم افزارها، و معرفی موثر محصولات، از این جمله اند.

• کمی پیش از فوت استیو جابز در سال ۲۰۱۱، تیم کوک که از سوی او پیشنهاد شده بود توسط هیئت مدیره اپل به عنوان مدیر عامل برگزیده شد. عده ای معتقد هستند که اپل زیر نظر او کمی نسبت به آنچه در زمان استیو جابز بود، دچار افت و تغییر شده و شخصیت اولیه خود را از دست داده. با این وجود اپل همچنان به خاطر روش خاص شرکتی و کیفیت ویژه محصولاتش از سایر شرکت ها متمایز است.

• در دوران مدیرعاملی تیم کوک، جانی آیو، نایب رییس ارشد دیزاین، و کریگ فدریگی، نایب رییس ارشد مهندسی نرم افزار، تبدیل به قلب تپنده اپل شده اند. در سال ۲۰۱۲ با کنار گذاشته شدن اسکات فورستال که نایب رییس نرم افزار iOS بود، وظایف او در رابطه با طراحی و مهندسی iOS بین این دو مدیر ارشد تقسیم شد. جانی آیو در حال حاضر تمام امور مرتبط با دیزاین سخت افزار و نرم افزار را در اپل بر عهده دارد و کریگ فدریگی نیز تمام امور نرم افزاری مرتبط با OS X و iOS را اداره می کند. در کنار آنها ادی کیو، نایب رییس ارشد نرم افزارهای اینترنتی و خدمات، دن ریچیو، نایب رییس ارشد مهندسی سخت افزار، و فیل شیلر، نایب رییس ارشد بازاریابی جهانی، مهمترین چهره های اپل به شمار می آیند.

کاربران محصولات

فرهنگ مشتری مداری خاص اپل باعث شده در افتتاحیه فروش محصولات جدید، صدها و گاه هزاران نفر در صف هایی بیرون از فروشگاه های اپل به انتظار بنشینند. فروشگاه مکعبی اپل در خیابان پنجم منهتن بارها شاهد صف هایی به بلندای ۱.۵ کیلومتر بوده. در افتتاحیه فروشگاه گینزا در توکیو نیز صف هزاران نفره ای تا ۸ خیابان آن طرف تر شکل گرفت. فروشگاه اپل در استانبول نیز که در سال ۲۰۱۴ افتتاح شد، شاهد تجمع علاقمندان بود. البته این اجتماعات در یکی دو سال پس از فوت استیو جابز کمرنگ تر شده که به نظر می رسد به دلیل گرویدن خریداران به فروشگاه آنلاین محصولات اپل باشد.

تبلیغات

اپل را بنیانگذار تبلیغات مدرن در صنعت محصولات مصرفی الکترونیکی می دانند. از تبلیغ معروف ۱۹۸۴ برای مکینتاش گرفته تا تبلیغات “یک مک بگیر” و “رقص سایه ها با آیپاد” و آگهی های غیرتبلیغاتی “متمایز فکر کن”، همه و همه در نوع خود سبک تبلیغاتی متفاوتی را برای اپل رقم زدند. در سال های اخیر شرکت سامسونگ توانسته با تبلیغات موثر و خلاقانه خود، نبوغ تبلیغاتی اپل را به چالش جدی بکشاند. به نظر می رسد سال ۲۰۱۴ بتواند نقطه عطفی برای اپل باشد تا با معرفی محصولات جدید (آیفون های بزرگ تر و آیواچ) ورق را برگرداند -که البته کار مشکلی خواهد بود. جدیدترین رویکرد تبلیغاتی اپل با عنوان “شعر شما” (Your Verse) کاربردهای گوناگون محصولات این شرکت، به خصوص آیفون و آیپد در زندگی روزمره افرادی با علایق و مشاغل مختلف را نشان می دهد.

در حال حاضر مهمترین محصول اپل به لحاظ درآمد و سود، آیفون است و پس از آن آیپد و مک قرار دارند. آیفون که در سال ۲۰۰۷ معرفی شد، امروزه حدود ۶۵٪ از سود اپل را رقم می زند و نقش آن در درآمدزایی اپل، بسیار بیشتر از آیپد است که از سال ۲۰۱۰ به بازار آمده. به همین خاطر تیم بازاریابی اپل توجه ویژه ای به آیفون دارند و اغلب نیازهای بازار را در محصولات آینده اپل لحاظ می کنند.

لوگوها و شعارها

اولین لوگوی اپل را ران وین (یکی از ۳ موسس) طراحی کرد که در آن سر آیزایک نیوتن در زیر یک درخت سیب دیده می شود:

اولین لوگوی اپل

تقریبا بلافاصله بعد از جدی شدن جذب سرمایه گذار برای اپل، لوگوی وین با لوگوی رنگین کمان جایگزین شد. طرح جدید را راب جَنُف ابداع کرد که در آن یک سیب گازخورده قابل مشاهده است. گفته می شود که استیو جابز بلافاصله بعد از دیدن طرح های اولیه، آنها را پسندید و لوگوی زیر را به عنوان نمونه نهایی انتخاب کرد:

دومین لوگوی اپل

در سال ۱۹۹۸ همزمان با عرضه آیمک جدید که بدنه ای در رنگ های مختلف داشت، اپل تصمیم به حذف رنگین کمان از لوگوی خود گرفت و در محصولات و تبلیغات خود آن را با تک رنگ های سیاه و خاکستری جایگزین کرد.

لوگوی فعلی اپل

 

امروزه لوگوی اپل همچنان طرح سیب گازخورده با پیرنگ ساده است.

آینده

• انتظار می رود اپل در سال ۲۰۱۴ اقدام به معرفی اولین محصول پوشیدنی خود، یعنی یک ساعت هوشمند بنماید. همچنین از شواهد بر می آید که اپل آماده می شود تا کاربردهای پزشکی را با این محصول و در تلفیق با iOS رونمایی کند.

منابع: Slideshare و Wikipedia 1 & digiato.com



نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد